Az INSUMED koncepció:

Fogyókúra és táplálkozási tanácsadás orvosi felügyelet mellett

Az INSUMED egy Németországban kifejlesztett, orvosok által kontrollált diétás rendszer. A cég tevékenységének előterében a túlsúlyosság és szövődményeinek prevenciója áll, különös tekintettel a 2-es típusú cukorbetegekre. A vállalat nevét az „inzulin” és „medicina” szavakból alkották, utalva arra, hogy az inzulin nevű hormon milyen fontos szerepet játszik az elhízás kialakulásában.

Az INSUMED rendszer három rész szolgáltatást foglal magába. INSUMED tanácsadóként valamennyi tanácsadó orvos ezt a protokollt követi.

I. Táplálkozási tanácsadás fogyókúrához

A helyes táplálkozás, életmód kialakításában Önt orvos szakértőként segítem. Közösen feltérképezzük étkezési szokásait, és a táplálkozás során elkövetett hibákat. A korrekció eredményeként egy új tápanyag profilt ajánlok, kizárólagosan az Ön anyagcseréjére szabva, az egészséges metabolizmus helyreállítására.

Segítséget tudok Önnek nyújtani abban is, hogy ízlésének megfelelően alakíthassa ki optimális étrendjét. Az első konzultáció során, amennyiben igényli, extra szolgáltatásként személyre szabott, változatos diétás receptgyűjteményt készítek Önnek, egy erre a célra fejlesztett egyedülálló dietetikus applikáció segítségével.

Orvosként, amennyiben a szakterületemhez tartozik a kísérőbetegségek gyógyszeres kezelésére, a terápiára javaslatot teszek, vagy a megfelelő szakrendelésre irányítom Önt, ahol a szükséges kezelést haladéktalanul megkezdhetik.

A lehető legpontosabb életmódterv kialakításához, erre a célra fejlesztett számítógépes elemzés, úgynevezett BIA (bioelektromos impedancia) készülékes mérés nyújt segítséget.

II. Műszeres testösszetétel (BIA) mérés

A test összetételének meghatározására egy világviszonylatban elfogadott és kutatási adatokkal igazolt módszert használok, a BIA mérést (bioimpedancia elven működő készülék). A flexibilis, individuális tanácsadás során, az Ön életvitelének figyelembevételével beállított diéta eredményét ezzel a mérőműszerrel kéthetente ellenőrzöm. Ezzel követhető az INSUMED módszer sikeressége is. A BIA mérő a különböző szövetek eltérő ellenállásának mérésével képes a szervezet izom- és zsírtömegének, valamint víztartalmának megállapítására. Ezekből az értékekből megállapítható, hogy a súlytöbblet miből adódik.

 • Az aktív izom mennyiségéből a szervezet edzettségi állapotára következtethetünk. A követéses vizsgálatok során ellenőrizhető az esetleges izomvesztés mértéke, ami alapján lehetséges a diéta még pontosabb beállítása.
 • Rejtett ödémákat tudunk feltérképezni, és ha szükséges további vizsgálatokat rendelni.
 • A kiszáradást már korai stádiumban detektálhatjuk, az egészség helyreállítását célzottabban kezdhetjük.

Érdekességként fontos megemlíteni, hogy ezt a műszert használják egyes intenzív-, traumatológiai- és onkológiai osztályokon, dialízis központokban (művese kezeléseknél) a szervezet szöveti megoszlásának meghatározására is. Ebből fakadóan adódik a műszer pontos kalibrálása és a hatalmas mennyiségű rendelkezésre álló mérési eredmény, amely a mérés tapasztalaton alapuló hasznosságát igazolja.

A méréskiértékelő programot speciálisan az INSUMED módszer részére dolgozták ki, amely lehetővé teszi, hogy az Ön diétájának egyes fázisaiban pontosan meghatározzuk az optimális típusú és mennyiségű tápanyag összetevőket.

III. Tápszer (italpor) a diéta helyes kivitelezéséhez

Az INSUMED diétás tápszerei tartalmazzák az összes fontos ásványi anyagot és vitamint, továbbá egy a cég által kifejlesztett élelmi rost fajtát, a Nutriosét ® (búzakeményítőből nyert sűrített dextrint), amelyek együtt garanciát adnak arra, hogy a kiváltott étkezések az Ön szervezetét teljes értékű tápanyaggal látják el, amennyiben azt a megfelelő módon, időben fogyasztja. Az italporok zsírtartalma nagyon csekély. Összetételüknél fogva alacsony vércukorszint emelkedést, illetve inzulin felszabadulást váltanak ki, vagyis a glikémiás indexük alacsony. Ezen tulajdonságaik miatt a jóllakottság érzése mellett, a fogyás során a zsírszövet redukciója jön létre.

Összességében tehát a protokoll az első konzultációval indul – amely 1-1,5 óra időtartamú. Ekkor térképezzük fel (BIA méréssel kiegészítve) az Ön egészségi állapotát, és kölcsönös szimpátia, bizalom esetén elköteleződünk az Ön egészséges transzformációja mellett. Ezt követően kéthetente találkozunk, fél-1 órára, és a kötelező BIA mérés alapján, ha szükséges pontosítjuk a diétát, közösen kialakított életmódtervet.

A folyamat során Önt valóban mint személyes orvos „őrangyal” kísérem, így ha bármilyen egészségügyi probléma, esetleg lelki megtorpanás merül fel Önben, akár írásos platformon ér el (Facebook messenger, sms, stb.), akár telefonon kontaktál, igyekszem a lehető legharamabb reagálni.


Most beszéljünk a diéta helyes kivitelezéséről!

A háromszori étkezés elve

Ön a diéta elkezdésével elfogadja, hogy a testsúlyredukció alatt, két étkezés helyett testsúlycsökkenés érdekében egy alacsony kalóriájú és glikémiás indexű, de magas minőségű, felszívódó tápanyagban gazdag italport fogyaszt. Ugyanakkor vállalja, hogy a harmadik, főétkezést saját maga fogja összeállítani az első konzultáción megbeszélt instrukciók (esetleg receptgyűjtemény) alapján.

Az INSUMED diéta alapja az az egyre szélesebb körben elfogadott és tudományosan is megalapozott tapasztalati tényekkel alátámasztott elv, miszerint két étkezés között semmilyen táplálékot nem szabad fogyasztani, hogy az inzulinszintnek minden étkezés között legyen ideje nullára csökkeni. Ez az az állapot, amely során elkezdődik a szervezet saját zsírkészletének a bontása, tehát túlsúly esetén kezdetét veheti a várva várt fogyás.

A lényeg tehát a csökkentett energia bevitel, a negatív energiamérleg elérése, amikor a nyugalmi anyagcsere és a mozgással felhasznált energia együtt nagyobb, mint a táplálékkal elfogyasztott energia.

Az irodalomban és a gyakorlatban is általában elfogadott, hogy a napi energiaszükségletnél 500 kcal-val kisebb energia bevitel jellemzi a testtömeg-csökkentő diétát. Egy hét alatt a napi 500 kcal energia megvonásával járó diéta 3500 kcal hiányt eredményez. Miután 1 kg testtömeg energiaértéke mintegy 7000 kcal, az egy hét alatt bekövetkező testtömeg-csökkenés ezzel a diétával fél kg körül várható.

A testtömeg-csökkentő program első időszakában a fogyás mindig gyorsabb és jelentősebb, mint később. Ennek az egyik magyarázata az, hogy a glikogén raktárak gyorsan mobilizálódnak az agy és az idegrendszer glükózzal való ellátása érdekében, és ezzel együtt intracelluláris folyadék távozik a sejtekből, és jelentősen nő a folyadékürítés a vizelettel. Amikor 24-72 óra múlva a glikogén raktárak kimerülnek, megkezdődik a glikoneogenezis – a zsírokból és fehérjéből történő cukor képződése - és lassul a fogyás üteme, állandósul egy kisebb mértékű fogyás a következő 60-90 napra. A másik ok: a testtömeg csökkenésével arányosan egyre kisebb az energiaszükséglet. Tehát a kezdő diéta energiatartalma a szükséglethez képest egyre nagyobb, más szóval az energiaegyensúly negativitása egyre csökken. A harmadik magyarázat szoros kapcsolatban van az előbbivel: csökken a nyugalmi anyagcsere, ennek következtében csökken a napi teljes energiafelhasználás. A nyugalmi anyagcsere csökkenése mérsékelhető a fogyókúra első napjától megkezdett fokozott fizikai aktivitással, de teljesen nem akadályozható meg. Nagyon fontos, hogy Ön tisztában legyen azzal, hogy a fogyás nem azért lassul, mert a diéta hatástalan, és nem is Önben van a hiba, hanem egy élettani jelenségről van szó.

(Forrás: dr. Zajkás Gábor)

A jó fogyókúra kivitelezhető a tápszer fogyasztása nélkül is, de az étrend összeállítása előtanulmányokat, vagy szakavatott dietetikust igényel.


Kiknek ajánlom tehát az INSUMED komplex diétás rendszert?

 • Önnek ajánlom a diétát, ha már érti, hogy csodák nincsenek, és akar aktívan tenni az egészségéért.
 • Ez a diéta az Ön megoldása akkor is, ha jojó effektus nélkül szeretne fogyni.
 • Ha Önnek határozott célja van a fogyókúrával, szintén sikert érhet el ezzel a rendszerrel az alábbi esetekben is:
  • ha kismamaként vége a szoptatási időszaknak, és a kívánt testsúly elérése a cél;
  • ha műtétre készül;
  • sportolóként a megfelelő testsúlykontrollt biztosíthatja;
  • fiatalok táplálkozási szokásainak megváltoztatásában is hatékony módszer;
  • ha Ön elfoglalt, a helyes táplálkozási szokások, életmód kialakításában segít;
  • a változó-korban a testsúly optimalizálására kiváló.

Az INSUMED rendszer hosszú távú sikerének a kulcsa :

 1. célirányos zsírleépítés az izomszövet elvesztése nélkül;
 2. hiánybetegségek megelőzése az INSUMED tápszer fehérje, szénhidrát ásványi anyag, rost- és vitamin tartalmának köszönhetően;
 3. egészséges, jóízű ételek fogyasztása a táplálkozási szokások lassú és hatásos megváltoztatásával.

Enni jó!

Az egészséges táplálkozás változatos és ízletes. Nem szükséges kedvenc ételeinkről teljesen lemondani! Sokkal fontosabb megtanulni az ellenőrzött, tudatos étkezést, amelynek keretében ezen élvezeteknek helye van, és éhség sincs.

Kapcsolat felvétel